Natura en restitutie polis

Zorgverzekeraars kunnen twee soorten verzekeringen aanbieden: naturapolis en restitutiepolis.

Vrije zorgkeuze: Met beperkte vrije zorgkeuze kun je voor bepaalde specialistische zorg alleen terecht bij een beperkt aantal aanbieders. Dit betreft een naturapolis.

Bij gedeeltelijke vrije zorgkeuze kun je terecht bij alle gecontracteerde zorginstellingen van deze verzekeraar. Dit betreft een naturapolis.

Met vrije zorgkeuze kun je terecht bij alle zorgaanbieders. Dit betreft een restitutiepolis.

Zorgvergelijker 2021 »

Naturapolis

Bij een naturapolis is de zorg verzekerd. Burgers kunnen dan kiezen uit een aantal zorgverleners. Je hebt bij een naturapolis minder keuze uit zorgverleners, maar je betaalt ook minder premie. Doordat zorgverzekeraars met de zorgverleners samenwerken, hoeft je als burger niet zelf de facturen voor te schieten.

Waarom is een naturapolis vaak goedkoper?

Zorgverzekeraars met een naturapolis werken vaak samen met ziekenhuizen en artsen, waardoor ze een korting krijgen. Deze korting wordt deels doorberekent naar de verzekeringnemer die daardoor een lagere premie betaalt.

Doordat een zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners een afspraak heeft, is de keuze voor jou vaak beperkt.

Een andere zorgaanbieder kiezen bij een naturapolis?

Bij een naturapolis heb je beperkte keuze uit zorgverleners. Het kan voorkomen dat je toch zorg van een andere aanbieder wilt. Natuurlijk kan een verzekeraar je niets verplichten, wel zullen ze niet alles vergoeden. Een deel van de ziektekosten moet je dan zelf betalen.

Omdat de verzekeraar geen afspraken heeft met jou zorgverlener, krijgt de verzekeraar geen korting. De kosten die je zelf moet betalen kunnen oplopen tot wel 50% van de factuur.

Het is dus belangrijk om vooraf te weten waar je terecht kunt met een naturapolis.

Wat zijn de voordelen van een naturapolis?

- De premie is vaak lager dan bij een restitutiepolis
- Je hoeft de factuur niet eerst voor te schieten
- Je zorgverzekeraar heeft afspraken over kwaliteit en service

Wat zijn de nadelen van een naturapolis?

- Je kunt niet vrij kiezen uit zorgaanbieders
- Kies je toch een eigen zorgaanbieder, dan betaal je meestal hogere zorgkosten

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis zijn de zorgkosten verzekerd. Burgers hebben dan een vrije keuze uit de zorgverlener, maar er wordt vaak een vast bedrag vergoed. Bij een restitutiepolis heb je de maximale vrijheid in het kiezen van een zorgverlener, zoals een ziekenhuis, apotheek of arts.

Doordat de verzekeraar geen afspraken met de zorgverlener heeft, moet je eerst zelf de factuur voorschieten.

De zorgkosten zijn verzekerd. Dit betekent dat je zelf een zorgverlener mag kiezen en dat je vervolgens bepaalde kosten mag declareren. Je zorgverzekeraar stelt vooraf vast hoeveel ze vergoeden per behandeling.

Het maakt daarbij niet uit waar je je laat behandelen. Als je een dure arts kiest, vergoedt de verzekeraar het vaste bedrag en moet je zelf de rest bijbetalen.

Waarom is een restitutiepolis vaak duurder?

Zorgverzekeraars met een restitutiepolis hebben geen afspraken met ziekenhuizen en artsen. In tegenstelling tot een naturapolis, ontvangen zorgverzekeraars dan geen korting die ze door kunnen berekenen. De premie voor een restitutiepolis is vaak wel marktconform en volgens het wettelijke tarief.

Wat zijn de voordelen van een restitutiepolis?

- Je hebt de keuze uit zorgaanbieders, zoals een ziekenhuis of arts
- Meestal worden de kosten van alle zorgaanbieders vergoed

Wat zijn de nadelen van een restitutiepolis?

- De premie is vaak hoger dan bij een naturapolis
- Je moet vaak eerst de factuur voorschieten
- Je zorgverzekeraar heeft geen afspraken over kwaliteit en service
- Er zijn vaste vergoedingen, waardoor je zelf ook moet bijbetalen

Hoe wordt er vergeleken?

Om de vergelijking voor zorgverzekeringen te kunnen maken, vragen wij je enkele selecties te maken. Die gegevens gebruikt de Zorgvergelijker 2021 om te bepalen welke zorgverzekeringen overeenkomen met jou selectiecriteria. De zorgverzekeringen hebben allemaal de door jou gekozen dekkingen.

Het is mogelijk dat de zorgverzekeringen op andere punten van elkaar verschillen. Daarop zijn de zorgverzekeringen niet vergeleken.

Alle zorgverzekeringen waarvoor zij bemiddelen toont de zorgvergelijker vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol: prijs, (vrijwillig) eigen risico, vrije zorgkeuze, dekking voor aanvullende zorgverzekeringen: tandarts, orthodontie, fysiotherapie, kraamzorg, brillen en lenzen, alternatieve geneeswijzen, medicijnen en vaccinaties. De pakketten en prijzen die getoond worden gelden voor nieuwe klanten.

Omdat niet iedere verzekeraar eenzelfde vergoedingsstructuur hanteert is de zorgvergelijker, om de pakketten objectief naast elkaar te kunnen zetten, genoodzaakt sommige zaken gelijk te trekken. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld een bepaald aantal behandelingen, waar anderen een bedrag vergoeden.

  • Vrije zorgkeuze: Met beperkte vrije zorgkeuze kun je voor bepaalde specialistische zorg alleen terecht bij een beperkt aantal aanbieders. Dit betreft een naturapolis. Bij gedeeltelijke vrije zorgkeuze kun je terecht bij alle gecontracteerde zorginstellingen van deze verzekeraar. Dit betreft een naturapolis. Met vrije zorgkeuze kun je terecht bij alle zorgaanbieders. Dit betreft een restitutiepolis.
  • Tandarts: Dit is het percentage en het bedrag dat maximaal wordt vergoed. Kies je b.v. voor 75% | 250, dan krijg je als de rekening hoger is dan 250 euro, 75% van de 250 euro (dus 187,50) vergoed.
  • Orthodontie: Dit betreft over het algemeen de dekking tot 18 jaar. Hier wordt de minimum vergoeding per jaar getoond.
  • Fysiotherapie: Hier valt ook oefen- en manuele therapie onder. Zorgverzekeringen worden vergeleken op aantal behandelingen. Als de zorgverzekeraar geld uitkeert hebben we een bedrag van 27 euro per behandeling aangehouden. Dit zijn het minimum aantal behandelingen dat u volledig vergoed krijgt.
  • Kraamzorg: Dekking van o.a. kraampakket, vergoeding eigen bijdrage kraamzorg, couveusenazorg, of aanvullende of uitgestelde kraamzorg.
  • Alternatieve geneeswijzen: Hier wordt de minimum vergoeding per jaar getoond.
  • Bril en lenzen: Hier wordt de minimum vergoeding per jaar getoond.
  • Medicijnen: Dit betreft de vergoeding voor niet geregistreerde medicijnen die niet door de basisverzekering worden vergoed. Het betreft de minimale vergoeding per jaar.
  • Vaccinaties: Hier wordt de minimum vergoeding per jaar getoond.

Controleer de werkelijke dekking van je verzekering altijd bij de verzekeraar zelf voordat je een verzekering afsluit. Aan deze vergelijking kan op geen enkele manier rechten worden ontleend. De prijzen op de website van de verzekeraar zijn te allen tijde leidend.

Gepubliceerd op: 20-10-2019 | Bijgewerkt op: 06-07-2020 | Auteur: Patrick


Deel 'Wat is een naturapolis of een restitutiepolis?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Naturapolis en restitutiepolis: een naturapolis is goedkoper, maar bij een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid uit zorgaanbieders.